Een roze dag
16 juli 2025 - Las Coloradas, Mexico
Vandaag gaan we oa naar Las Coloradas.
We hadden geluk. De zon scheen en er was genoeg wind waardoor de zoutmeren mooi roze kleurden. “Deze omgeving is Instagoud” lazen we in de flyer over deze uitstap, maar we hadden niet door dat we dat heel letterlijk moesten nemen. Blijkbaar was deze plek tot een paar jaar geleden gratis om te bezoeken, nu moet je ervoor betalen en een gids nemen. De gidsen spreken geen Engels, maar nemen wel toffe foto's met de gsm's van de toeristen (je moet dus niet extra betalen voor de foto's). De andere optie is een fietstocht over het zandpad met een omafiets zonder versnellingen. Stef en ik hadden deze trip nooit gekozen als we wisten dat er een fotosessie van ons aan gekoppeld zou zijn, maar het is tot nu toe wel het hoogtepunt van deze reis.
Daarna varen we naar Rio Lagartos. We gaan flamingo's kijken. We hadden er honderden zoniet duizenden verwacht, maar het waren er tientallen.Blijkbaar zitten we in het verkeerde seizoen om een roze gloed te zien (van maart tot juni kan je er meer zien). Daar waar de kapiteins heel dicht varen tot bij dolfijnen en schildpadden, doen ze dat bij de flamingo's niet. We blijven op ruime afstand waardoor foto’s maken moeilijker was. Deze steltlopers zijn veel groter dan de exemplaren die we eerder thuis zagen in Center Parcs of de zoo. Het blijft wel een grappig tafereel om flamingo’s te zien wandelen door het water.
Vervolgens vaarden we naar een klein, leeg strandje waar we een ritueel met Mayaklei deden. We mochten ons met de klei insmeren, het laten drogen en daarna de oceaan in om ons te wassen. De klei bevat mineralen die goed zouden zijn voor onze huid.
Op het strand lagen meerdere skeletten van grote vissen. Blijkbaar komen de vissers hier aan land om het vlees uit de vissen te snijden en de kadavers laten ze dan liggen.
We eindigen de excursiedag in een vissersdorpje in Rio Lagartos waar ik opnieuw vis at en Stef kip. Ik kreeg er een krabtortilla bij. Superlekker! En hier waren kolibries. Weer een topdagje voor mij!
We hebben ondertussen door dat georganiseerde tours héél vroeg starten (wat goed is tegen de hitte), er in de busjes veel te weinig beenruimte is voor de gemiddelde Europeaan, dat ontbijt niet is inbegrepen, dat je veel op een paar uur ziet, dat de lunch ten vroegste om 14u is en dat daarna je tour gedaan is en je de terugreis start. Veel van de interessante locaties liggen ook op enkele uren rijden van hier, dat zorgt er natuurlijk ook voor dat er vroeg genoeg vertrokken moet worden en je toch niet vroeg in je hotel terug bent.